Elbette! İşte sizin için duygusal, sürükleyici, karakter temelli ve forum havasında yazılmış, "1 kg yumurta kaç adet eder?" sorusunu merkeze alan hikâye anlatımlı bir yazı:
---
Bir Yumurtanın Hikâyesi: 1 Kiloda Kaç Hayat Sığar, Bilir misiniz?
Selam forumdaşlarım,
Bugün sizlerle biraz dertleşmek, biraz gülümsetmek ve belki de hayatın küçük hesaplarının ardındaki büyük hikâyelere birlikte göz atmak istedim. "1 kg yumurta kaç adet eder?" gibi basit görünen bir sorunun beni nasıl derin düşüncelere sürüklediğini anlatsam, dalga mı geçiyorsun dersiniz bilmem… ama inanın bu sorunun peşinden sürüklendiğim o gün, hayatımın dönüm noktalarından biriydi.
Hikâyem var, çaylarınızı alın. Başlıyorum…
---
Erkek Hesaplar, Kadın Kalpler
Hafta sonuydu. Pazar sabahı erken kalkmıştım. Eşim Elif, mutfakta kahvaltılık bir şeyler hazırlıyor, ben de market listesine göz atıyordum. Listeye şöyle bir baktım:
- 1 kg yumurta
- Domates
- Zeytin
- Çay
"1 kg yumurta mı? Yumurta tane tane alınır, kilo ne alaka?" dedim kendi kendime.
Hemen içeri seslendim:
“Elif, 1 kg yumurta ne demek ya? Kaç tane alacağım ben?”
Ses tonu yumuşaktı:
“Sen kasiyere sorarsın, o yardımcı olur.”
İçimden “Yine mi?” dedim. Her alışverişte olduğu gibi, Elif bu sefer de bir şeyleri sezgisel olarak yazmış, detayı bana bırakmıştı. Ama bu kez farklıydı. Bu liste, sadece bir alışveriş listesi değil, karakter farklarımızın çatışma alanı olacaktı.
---
Marketin Stratejik Komutanı: Kaan
Markete uğramadan önce yakın arkadaşım Kaan’a uğradım. Mühendistir kendisi, tam bir çözüm odaklı adam.
“1 kg yumurta kaç tane eder?” diye sordum.
Cevabı gecikmedi:
“Kardeşim, yumurtanın gramajı önemli. Küçük boy (S) 45-50 gramdır, orta boy (M) 55-60 gram, büyük boy (L) 65-70 gram. 1 kilo yumurta alacaksan, L boydan 15-16 tane alırsın. Tabii kabuk dahil bu gramajlar.”
Elimde kalem kâğıt not alıyorum. Kaan gururlu bir ifadeyle devam ediyor:
“Ayrıca yumurtanın menşeine de dikkat et. Organik, gezen tavuk, kafessiz… Bunlar fiyat ve kaliteyi etkiler. 1 kg organik yumurta, markette 12-14 adede tekabül eder.”
Başımı salladım, bir şeyler öğrendim diye sevindim. Ama yine de içim huzursuzdu. Çünkü Elif’in bana verdiği “1 kg yumurta” mesajı, bu kadar teknik olamazdı.
---
Elif’in Hikâyesi
Markete gittim. Tezgâhta duran görevliye sordum:
“1 kg yumurta kaç tane eder?”
Adam göz ucuyla bana baktı, sonra bir şey demeden terazinin başına geçti. Bir kutu yumurtayı koydu.
“12 tane. L boy. 1 kilo etti.” dedi.
Eve döndüm. Yumurtaları Elif’e uzattım. Gülümsedi.
“Tam da ihtiyacımız olan sayı bu.” dedi.
“Nasıl yani?” dedim. “Ben hesap kitap yaptım, gramajlara baktım, arkadaşlarıma danıştım…”
Elif ise sadece gülümsedi ve o anda gözleri doldu.
“Benim için sayı değil, his önemliydi.” dedi.
“Hatırlıyor musun, anneannem bizde kaldığında her sabah bir yumurtayı bölüşürdük. ‘Bir kilo yumurta al da üç dört gün yetsin’ derdi. Ben de onun sözünü yazmışım listeye… Farkında bile değilim.”
Bir anda boğazım düğümlendi. Yani ben tüm bu süre boyunca sayılara takılmışken, Elif geçmişin bir kokusunu, bir hatırasını taşıyordu o notta. O “1 kg yumurta” yazarken bir büyükanne gülüşü, bir sabah neşesi, bir çocukluk anısı vardı içinde.
---
Bir Yumurtada Saklı Duygular
İşte o an anladım. Erkekler genelde çözüme, rakama, sonuca odaklı yaşar.
“Kaç gram? Kaç tane? Kaç para?”
Kadınlarsa çoğu zaman geçmişin kokusunu, hissin izini, duygunun tortusunu taşır.
Elif’in listesi bir alışveriş listesi değil, bir geçmiş mektubuydu belki.
Benim sorum ise onun duygusal mektubunu matematik sorusuna çevirmişti.
---
Forumdaşlarım, Sıra Sizde…
Bunu neden anlattım biliyor musunuz? Çünkü bazı soruların cevabı sadece rakam değil.
Bazen “1 kg yumurta kaç adet eder?” sorusunun cevabı “12 tane” değil,
“12 anı”, “12 kahvaltı sofrası”, “12 sarılma” olabilir.
Siz hiç böyle basit görünen ama içi duygu dolu bir listeyle karşılaştınız mı?
Eşinizin, annenizin, babanızın, kardeşinizin verdiği bir küçük notun altında bir dünya gizli olduğunu fark ettiğiniz oldu mu?
Haydi forumdaşlar, siz de anlatın.
Sizin “1 kg yumurtanız” nedir?
Sevgilerle,
Bahar sabahı gibi taze bir gülümsemeyle…
— Mehmet / Foruma Yeni Katılan Duygusal Adam
---
---
Bir Yumurtanın Hikâyesi: 1 Kiloda Kaç Hayat Sığar, Bilir misiniz?
Selam forumdaşlarım,
Bugün sizlerle biraz dertleşmek, biraz gülümsetmek ve belki de hayatın küçük hesaplarının ardındaki büyük hikâyelere birlikte göz atmak istedim. "1 kg yumurta kaç adet eder?" gibi basit görünen bir sorunun beni nasıl derin düşüncelere sürüklediğini anlatsam, dalga mı geçiyorsun dersiniz bilmem… ama inanın bu sorunun peşinden sürüklendiğim o gün, hayatımın dönüm noktalarından biriydi.
Hikâyem var, çaylarınızı alın. Başlıyorum…
---
Erkek Hesaplar, Kadın Kalpler
Hafta sonuydu. Pazar sabahı erken kalkmıştım. Eşim Elif, mutfakta kahvaltılık bir şeyler hazırlıyor, ben de market listesine göz atıyordum. Listeye şöyle bir baktım:
- 1 kg yumurta
- Domates
- Zeytin
- Çay
"1 kg yumurta mı? Yumurta tane tane alınır, kilo ne alaka?" dedim kendi kendime.
Hemen içeri seslendim:
“Elif, 1 kg yumurta ne demek ya? Kaç tane alacağım ben?”
Ses tonu yumuşaktı:
“Sen kasiyere sorarsın, o yardımcı olur.”
İçimden “Yine mi?” dedim. Her alışverişte olduğu gibi, Elif bu sefer de bir şeyleri sezgisel olarak yazmış, detayı bana bırakmıştı. Ama bu kez farklıydı. Bu liste, sadece bir alışveriş listesi değil, karakter farklarımızın çatışma alanı olacaktı.
---
Marketin Stratejik Komutanı: Kaan
Markete uğramadan önce yakın arkadaşım Kaan’a uğradım. Mühendistir kendisi, tam bir çözüm odaklı adam.
“1 kg yumurta kaç tane eder?” diye sordum.
Cevabı gecikmedi:
“Kardeşim, yumurtanın gramajı önemli. Küçük boy (S) 45-50 gramdır, orta boy (M) 55-60 gram, büyük boy (L) 65-70 gram. 1 kilo yumurta alacaksan, L boydan 15-16 tane alırsın. Tabii kabuk dahil bu gramajlar.”
Elimde kalem kâğıt not alıyorum. Kaan gururlu bir ifadeyle devam ediyor:
“Ayrıca yumurtanın menşeine de dikkat et. Organik, gezen tavuk, kafessiz… Bunlar fiyat ve kaliteyi etkiler. 1 kg organik yumurta, markette 12-14 adede tekabül eder.”
Başımı salladım, bir şeyler öğrendim diye sevindim. Ama yine de içim huzursuzdu. Çünkü Elif’in bana verdiği “1 kg yumurta” mesajı, bu kadar teknik olamazdı.
---
Elif’in Hikâyesi
Markete gittim. Tezgâhta duran görevliye sordum:
“1 kg yumurta kaç tane eder?”
Adam göz ucuyla bana baktı, sonra bir şey demeden terazinin başına geçti. Bir kutu yumurtayı koydu.
“12 tane. L boy. 1 kilo etti.” dedi.
Eve döndüm. Yumurtaları Elif’e uzattım. Gülümsedi.
“Tam da ihtiyacımız olan sayı bu.” dedi.
“Nasıl yani?” dedim. “Ben hesap kitap yaptım, gramajlara baktım, arkadaşlarıma danıştım…”
Elif ise sadece gülümsedi ve o anda gözleri doldu.
“Benim için sayı değil, his önemliydi.” dedi.
“Hatırlıyor musun, anneannem bizde kaldığında her sabah bir yumurtayı bölüşürdük. ‘Bir kilo yumurta al da üç dört gün yetsin’ derdi. Ben de onun sözünü yazmışım listeye… Farkında bile değilim.”
Bir anda boğazım düğümlendi. Yani ben tüm bu süre boyunca sayılara takılmışken, Elif geçmişin bir kokusunu, bir hatırasını taşıyordu o notta. O “1 kg yumurta” yazarken bir büyükanne gülüşü, bir sabah neşesi, bir çocukluk anısı vardı içinde.
---
Bir Yumurtada Saklı Duygular
İşte o an anladım. Erkekler genelde çözüme, rakama, sonuca odaklı yaşar.
“Kaç gram? Kaç tane? Kaç para?”
Kadınlarsa çoğu zaman geçmişin kokusunu, hissin izini, duygunun tortusunu taşır.
Elif’in listesi bir alışveriş listesi değil, bir geçmiş mektubuydu belki.
Benim sorum ise onun duygusal mektubunu matematik sorusuna çevirmişti.
---
Forumdaşlarım, Sıra Sizde…
Bunu neden anlattım biliyor musunuz? Çünkü bazı soruların cevabı sadece rakam değil.
Bazen “1 kg yumurta kaç adet eder?” sorusunun cevabı “12 tane” değil,
“12 anı”, “12 kahvaltı sofrası”, “12 sarılma” olabilir.
Siz hiç böyle basit görünen ama içi duygu dolu bir listeyle karşılaştınız mı?
Eşinizin, annenizin, babanızın, kardeşinizin verdiği bir küçük notun altında bir dünya gizli olduğunu fark ettiğiniz oldu mu?
Haydi forumdaşlar, siz de anlatın.
Sizin “1 kg yumurtanız” nedir?
Sevgilerle,
Bahar sabahı gibi taze bir gülümsemeyle…
— Mehmet / Foruma Yeni Katılan Duygusal Adam
---