Öykü nedir ilkokulda ?

Behime

Global Mod
Global Mod
Öykü Nedir? İlkolulda Öğretmeye Çalıştığımız Gerçekten Bu Mu?

Selam forumdaşlar! Bugün, belki de çoğumuzun en az bir kere, ilkokul sıralarına geri dönüp düşündüğü bir konuya el atacağım: Öykü nedir? Sadece "bu bir hikayedir" diyerek geçiştirebileceğimiz kadar basit bir şey mi yoksa çok daha derin, kafa karıştırıcı ve tartışmalı bir kavram mı? Hem de okul sıralarında öğretildiği şekilde. İnanın, bu konuda düşündükçe bazen şaşkına dönüyorum. Hadi gelin, bir araya gelip bu konuda ciddi bir tartışma başlatalım!

Öykü Tanımı: Sadece Bir Hikaye Midir?

İlkokulda bize öykü anlatılırken genellikle bir olay örgüsü, birkaç karakter ve bir başlangıç – gelişme – sonuç kurgusu ile karşılaşıyoruz. Ama gerçekten öykü bu kadar mı basit? Okulda "Öykü bir hikayeden daha fazlasıdır" denilse de, çoğu zaman bu anlayışa uygun eğitim metotları kullanılmıyor. Yani, öyküyü öğretirken aslında neyi öğretiyoruz?

Erkekler açısından, öykü aslında stratejik bir araç olabilir. Bir olayın başlangıçtan sonuca nasıl evrildiğini, çözüm yollarını ve problem çözme biçimlerini gözler önüne serer. Hangi adımlar atılmalı, hangi engeller aşılmalı? Çoğu erkek okuma alışkanlıkları doğrultusunda bu türden analizler yaparak öyküyü daha stratejik bir düşünce aracı olarak görür. Bu bakış açısı, genelde sıkıcı veya yüzeysel bulanların yaptığı eleştirilerin tam tersidir.

Ancak bu sadece bir bakış açısı. Kadınlar, öyküye çok daha empatik ve insan odaklı bir biçimde yaklaşır. Öykülerdeki karakterlerin duygusal hallerine, insan ilişkilerine, özlemlerine daha derin bir şekilde odaklanılır. Kadınlar, öykülerin bir insanın içsel dünyasına dair sunduğu zenginlikleri, daha fazla hissederek anlamaya çalışır. Ama ilkokulda verilen eğitim, bu iki perspektifi dengelemekte ne kadar başarılı? Okul sıralarında öykü, genellikle yalnızca belirli bir kalıba sokulmuş bir yapıdan ibaret gibi öğretiliyor. Ama o “insanlık hali”ni, duyguları, anlatıdaki zenginliği ve çok daha fazlasını bir kenara koyuyoruz.

Öyküde Olan Bitene Dair Neredeyiz?

İlkokulda öykü, karakterlerin yaşadığı bir olaydan çok daha fazlasıdır, denir ama genellikle örnekler ve anlatımlar basitleştirilmiş ve genelleştirilmiştir. Bir çocuğa bir öyküyü anlatırken, tek bir anlam üzerinden gitmek, sınırlı bir bakış açısını benimsemek çok kolaydır. Ama çocuklar, daha erken yaşlarda derinliği hissetmeli ve anlamalı. Bunu öğretmek, ancak çok daha farklı bir yöntemle mümkün.

Mesela, bir öyküyü anlatan öğretmen, "Karakter ne yaptı, sonuç ne oldu?" diye sormak yerine, "Hangi karakterin duygusal gelişimini anlamak seni en çok etkiledi?" gibi sorular sorarak, çocukları empati yapmaya yönlendirebilir. Ancak bu tarz bir yaklaşım, genellikle eğitim müfredatlarında yer bulmuyor. Neden? Çünkü belki de "öykü" deyince akla hemen “kısa, tek boyutlu bir hikaye” geliyor.

Küçük Bir Eleştiri: Eğitimin Yetersizliğine Dair...

Beni anlayanlar, muhtemelen şu anda şunu söylüyordur: "Evet, gerçekten bu konuda eksiklikler var, ancak işin içinde öğretim metotları da var." Burada gerçekten çok büyük bir nokta var! Her ne kadar okuma ve yazma becerisi kazandırılmak istense de, maalesef bir öyküyü “öykü” olarak anlamak için gerekli olan çok yönlü düşünme becerisi göz ardı ediliyor. Çoğu zaman, eğitici metinler çocuklara büyük bir hikaye sunuyor, ama sonunda sadece “ne oldu?” sorusunun yanıtı veriliyor. Nerede duygular, nerede anlamlar, nerede derinlik?

Eğitimciler ve yazarlar, bu eksiklikleri fark etmeli. Eğer öğretimsel olarak gerçekten çocukları hikayenin çok daha ötesine geçirmeyi hedefliyorsak, bunun için bir dönüşüm şart. Özellikle erkeklerin, öykülerdeki stratejik düşünme becerilerini keşfetmeleri için daha fazla fırsat tanımalıyız. Öykü, yalnızca bir çözüm arayışı değil, aynı zamanda duygusal zekanın da geliştiği bir alandır.

Eğitimde Ne Değişmeli?

Eğer çocuklarımıza öykü öğretmek istiyorsak, sadece birer kısa hikaye okumalarını sağlamakla yetinmemeliyiz. Onlara, öykülerin arkasındaki insan ilişkilerini, karakter gelişimini, duygusal derinlikleri, stratejik hamleleri ve toplumsal mesajları nasıl yorumlayacaklarını öğretmeliyiz. Erkek çocukları, öykülerdeki çatışma çözme yollarını daha dikkatle inceleyebilirken, kız çocukları ise karakterlerin içsel yolculuklarına daha fazla odaklanabilir.

Bu noktada şunu sormak istiyorum: “Gerçekten çocuklarımıza öyküyü nasıl öğretiyoruz? Sadece bir yapı üzerinden mi, yoksa derinlemesine duygusal ve stratejik analizler yaparak mı?” Bu yazıda daha fazla kadın ve erkek bakış açısına dair örnekler verebiliriz. Ama önce sizin görüşlerinizi alalım: Öyküyü öğretmek için daha yaratıcı ve derinlemesine bir yaklaşım nasıl olabilir?

Sonuç: Öykü, Duygusal ve Stratejik Bir Yolculuk!

Öykü, ilkokulda öğretildiği gibi basit bir “başlangıç, gelişme, sonuç” biçiminde bir kalıptan çok daha fazlasıdır. Hem empatik hem de stratejik bakış açılarıyla ele alınması gereken, derinlemesine bir kavramdır. Eğitimde bu yaklaşımı benimsemek, çocukların hem duygusal zekasını hem de stratejik düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olacaktır.

Peki, sizce öykülerdeki derinlik sadece "duygusal anlama" ile mi sınırlı kalmalı, yoksa çocukların stratejik zekalarını da geliştirmeleri için daha yaratıcı yollar bulunmalı mı? Forumda bu konuda ne düşünüyorsunuz? Haydi, fikirlerinizi bizimle paylaşın!