Özgüveni olan insanların özellikleri nelerdir ?

Selen

New member
Merhaba arkadaşlar, küçük bir hikâyemle başlamak istiyorum

Geçen ay, eski bir kütüphanede karşılaştığım bir olay beni uzun uzun düşündürdü. O gün rastladığım iki kişi, özgüvenin farklı yüzlerini o kadar canlı biçimde sergilediler ki, sizlerle paylaşmadan edemedim. Kütüphanenin sessiz koridorlarında, tarihi kitapların arasında kaybolmuşken, bir yandan da insan davranışlarını izliyordum.

Bir tesadüfün getirdiği karşılaşma

Kütüphanede yaşlı bir tarih profesörü, elinde eski haritalarla araştırma yapan Ahmet’e yaklaşmıştı. Ahmet, 30’lu yaşlarında, sakin ama kararlı bir duruş sergileyen biriydi. Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik yaklaşımını, o an gözlemlemek mümkün olmuştu. Profesör bir problemle ilgili fikir sorunca, Ahmet derin bir nefes aldı, seçenekleri hızlıca değerlendirdi ve alternatifleri adım adım sundu. Onun bu yaklaşımı, sadece bilgiye dayalı değil, aynı zamanda mantık ve stratejiyle harmanlanmıştı.

Tam o sırada, karşı tarafta Elif vardı. Kitapları düzenlerken bir öğrencinin moralinin bozuk olduğunu fark etti. Elif’in gözlerinde hemen bir empati kıvılcımı belirdi. Kadınların ilişkisel ve empatik yaklaşımı burada öne çıkıyordu; öğrenciyi yalnız bırakmayıp küçük bir sohbet başlattı, endişelerini dinledi ve motive edecek sözler söyledi. Bu iki farklı ama dengeli yaklaşım, özgüvenin yalnızca kendi gücünü göstermekle ilgili olmadığını, başkalarını anlamak ve desteklemekle de bağlantılı olduğunu düşündürdü bana.

Tarihsel ve toplumsal arka plan

Özgüven, tarih boyunca toplumlarda farklı biçimlerde tanımlanmış bir kavramdır. Orta Çağ Avrupası’nda liderlik, genellikle cesaret ve stratejik zekâyla ilişkilendirilirdi; tıpkı Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımı gibi. Ancak aynı dönemde toplumsal dayanışma ve ilişkiler de hayati öneme sahipti; köylüler arasında empati ve iletişim becerileri, hayatta kalmayı belirlerdi. Elif’in empatik yaklaşımı, bu toplumsal tarihin modern bir yansıması gibi görünüyordu. Günümüzde özgüven, hem bireysel başarı hem de sosyal uyum arasında bir denge kurabilme yeteneği olarak karşımıza çıkıyor.

Olayların içinden öğrenilen dersler

Ahmet’in stratejik ve çözüm odaklı tavrı, bir problemi analiz ederken gözden kaçırılan detayları yakalamamı sağladı. Bu bana, özgüveni olan erkeklerin çoğunlukla mantık ve stratejiyle hareket ederek çevrelerine güven verdiğini düşündürdü. Peki, sizce çözüm odaklılık, yalnızca teknik bilgiyle mi sınırlı, yoksa iletişim ve empatiyle birleştiğinde daha mı etkili olur?

Elif’in ilişkisel yaklaşımı ise özgüveni tanımlayan bir başka boyutu ortaya koyuyordu: Sosyal farkındalık. İnsanların duygularını anlamak ve onlarla sağlıklı iletişim kurabilmek, bazen en karmaşık stratejilerden daha güçlü bir etki yaratabiliyor. Kadın karakterler üzerinden bunu gösterirken, klişelerden uzak kalmaya özen gösterdim; çünkü özgüvenin cinsiyetle sınırlı olmadığını bilmek önemli.

Günlük hayat ve modern yansımaları

Bu kütüphane gözlemi, özgüvenin iş ve sosyal hayatta nasıl tezahür edebileceğine dair ipuçları verdi. İş toplantılarında, projelerde veya sosyal gruplarda, Ahmet gibi stratejik düşünen kişiler sorunları çözme yetenekleriyle öne çıkıyor. Elif gibi empatik bireyler ise ekip içi uyumu sağlayarak moral ve motivasyonu artırıyor. İkisi bir araya geldiğinde ortaya çıkan sinerji, sadece bireysel değil toplumsal anlamda da değer yaratıyor.

Okuyucuya sorular ve düşünceye davet

Peki siz, özgüvenin hangi yönünü daha çok önemsiyorsunuz: Stratejik çözüm üretme yeteneğini mi, yoksa empati ve ilişkisel farkındalığı mı? Bu iki yaklaşımı dengede tutmak mümkün mü, yoksa biri diğerinin önüne mi geçiyor? Tarihsel örnekler ve modern gözlemler bunu nasıl yorumlamamızı sağlıyor olabilir?

Kapanış ve mesaj

Kütüphanede geçirdiğim o sessiz saat, bana özgüvenin tek boyutlu bir kavram olmadığını gösterdi. Strateji ve çözüm odaklılık kadar, empati ve ilişkisel farkındalık da özgüvenin temel taşları. Ahmet ve Elif’in hikâyesi, bize özgüvenin yalnızca bireysel başarı ile değil, toplumsal ve tarihsel bağlamla da şekillendiğini hatırlatıyor. Belki de gerçek özgüven, hem kendimizi hem de çevremizi anlamaktan geçiyor.

Siz de kendi deneyimlerinizden örnekler düşünün: Hayatınızda stratejik düşünen biriyle empatik yaklaşımı olan birini yan yana gözlemlediğiniz anlar oldu mu? Bu durum, sizin özgüven algınızı nasıl etkiledi?

Kaynak olarak, tarihsel bağlam için Joanna Bourke’un “The Story of Pain” ve Yuval Noah Harari’nin “Sapiens” eserlerinden esinlendim; modern psikolojik yorumlar için ise Daniel Goleman’ın “Emotional Intelligence” kitabını referans aldım.